Caută în Ordinele ANC

    Redobândirea cetățeniei române

Să scoatem termenii juridici, și să explicăm mai simplu:? ? ?

      Legea României oferă posibilitatea să-ți "întorci" dreptul de a fi cetățean român în cazul în care tu, sau părinții, sau bunicii, sau străbunicii tăi, au fost cetățeni români, însă odată cu anexarea forțată a Basarabiei și părților Bucovinei la Uniunea Sovetică, le-a fost ridicată cetățenia română fără voia lor.

      Aceste evenimente sunt declarate oficial de către România drept o "nedreptate istorică" față de foștii cetățeni români și urmașii lor.

      Pentru a reintra în dreptul de a fi cetățean român, trebuie doar să demonstrezi că ai pierdut cetățenia din motive ce nu le-ai putut influiența, sau ești urmașul celui sau celor care au pierdut cetățenia fără voia lor.

      Iar pentru a demonstra că tu sau strămoșii tăi ați avut cetățenia română, este suficient să fie prezentate actele care confirmă că tu sau stramoșii tăi s-au născut în perioada dinainte ca teritoriul României să fie ciopârțit.

* * * * * * * * *

      Statul român cunoaște care sunt teritoriile furate de la el, deci nu are nevoie de acte care sa i le indice.

      Iar persoanele care s-au nascut pe teritoriul României au devenit automat cetățeni români.

      Anume din acest motiv se cer doar actele care confirmă că tu sau strămoșii tăi v-ați născut pe teritoriul de atunci a României.

* * * * * * * * *

      Având în vedere tehnologia, birocrația, stilul de lucru și ideile geniale ale conducătorilor din trecut, pe parcursul anilor formatul și conținutul actelor a suferit multe modificări. Din care motiv nu toate ar putea să conțină data și locul nașterii.

Unul din aceste acte poate fi:

  • certificatul de naștere
  • pașaportul
  • certificatul de căsătorie
  • certificatul de deces

Este foarte important sa fie prezentat documentul care are data și locul nașterii a ex-cetățeanului român care a pierdut cetățenia fără nici o dorință.

Art. 11 din Legea nr. 21/1991

ne spune că poți obține cetățenia română,dacă demonstrezi următoarele:

     Ai dobândit cetățenia româna prin naștere sau prin adopție

     Ai pierdut-o din motive neimputabile ție sau ți-a fost ridicată fără voia ta, precum şi dacă ești descendent de gr. I, II sau III a celor care corespund punctului de mai sus.  

Recomandă